fbpx
  • +4530208662
  • info@dkga.dk

3 Enkle Tips For Bedre Opstilling!

3 Enkle Tips For Bedre Opstilling!

3 Enkle Tips For Bedre Opstilling!

Vil du have mere fart, pålidelighed og undgå skader? Det vil du selvfølgelig, for hvem vil ikke det? Nøglen til dette findes i en korrekt opstilling.

Ved at skabe en solid base for dit golfsving, får du muligheden for at levere køllen med mere fart og ensartethed.

Sarah-Jane Shepherd
Sarah-Jane Shepherd
PGA Coach

Den måde vi stiller op på, når vi skal slå til golfbolden, har en direkte påvirkning på den måde, vi er i stand til at bevæge og svinge køllen. Det virker logisk, at en dårlig opstilling vil føre til en dårlig svingteknik, som yderligere vil føre til nogle dårlige slag. En god opstilling vil på den anden side give dig en større chance for at opnå en god svingteknik, som er faciliterende for lige og længere golfslag.

Mange golfspillere har en god kropsholdning, men under deres tilbagesving mister de de gode tendenser, de har skabt ved enten at løfte sig eller rejse sig op. Dette fører ofte til inkonsistente slag, enten tunge eller tynde, som kun vil medføre problemer ude på golfbanen.

Så hvad er en god opstilling?

Stå som en atlet

Hvis man ser på kvinderne eller mændene på touren, så vil du opdage, at de alle ser stærke og atletiske ud, når de stiller sig op til golfbolden, hvad enten det er et kort jernslag, eller det er med driveren fra tee. Du kan muligvis se variationer i alle andre dele af golfsvinget, men opstillingen er konsistent blandt alle topspillere. Der er en grund til dette!

En god opstilling tillader ikke alene en bedre overkropsrotation og mere potentiel kraft, men den reducerer også risikoen for skader og rygproblemer, så hvorfor skal vi ikke forsøge at opnå dette. 

Her er et par punkter, der kan sikre, at du er i den korrekte position, når du tager din opstilling:

1. Stå Oprejst

Stå oprejst, hvor enden af din kølle er omtrent en hånds afstand fra dit bæltespænde og parallelt med jorden, som vist ovenfor. Dine skuldre skal være rette, og der må ikke ses en kurve nede ved lænden. Afrundede skuldre eller en kurvet lænd begrænser rotationen og lægger pres på din rygsøjle, hvilket kan føre til skader.

En ret rygposition kan føles unaturlig for mange golfspillere, inklusiv mig selv. Det er dog noget, som jeg konstant holder øje med, når jeg selv træner. Du kan også nemt kontrollere din rygposition, når du træner, enten i et spejl eller ved at bede en anden om at tage et hurtigt billede.

2. Vægten På Trædepuderne

Vægtfordelingen på foden skal ligge mere på trædepuderne end på hælene og tæerne. En god øvelse til dette er, at du rejser dig op på trædepuderne og roligt sænker dig igen, som vist ovenfor. Du kan vugge frem og tilbage, indtil du føler, at vægten er på trædepuderne, dog ikke så meget, at du mister balancen.

3. Bøj Dig Forover

Bøj forsigtigt i knæene for at fjerne spændingerne i benene. Tip overkroppen forover fra hoften, imens du holder din ryg så ret som muligt, og sænk dernæst køllen gradvist mod jorden. Hvor meget man kan bøje rygsøljen forover varierer fra spiller til spiller alt efter højden. Skuldrene, knæene og fødderne skal være på linje, som vist på billedet, og enden af grippet skal pege mod dit bæltespænde. Dine arme vil hænge naturligt ned fra dine skuldre, når køllehovedet er jævnt med jorden.

  • Hvis man bøjer sig for meget forover i opstillingen, skaber det tit en tendens til at golfspilleren rejser sig op under tilbagesvinget, hvorfor rotationen i overkroppen minimeres og de potentielle kræfter formindskes.
  • Golfspillere, der står for oprejst i deres opstilling, har ofte for meget vægt på hælene samt overstrækning i knæene, hvilket kan føre til dårlig kontakt og igen tab af længde.

Træn for at vedligeholde det!

Når man har en korrekt holdning i kroppen, er det vigtigt at vedligeholde denne igennem svinget, hvis du vil opnå en solid boldkontakt og den maksimale længde.

Som vist på billede 1 ovenfor, har jeg bibeholdt min holdning i overkroppen, imens jeg roterer mine skuldre og overkrop for at få køllen til toppen af tilbagesvinget. Jeg har opbygget en masse energi og kraft, som er klar til at blive sluppet løs i mit nedsving. Mit hoved forbliver i den samme position, som det var i under min opstilling, fordi vinklen på min rygsølje ikke har ændret sig. Dette er essentielt for at finde den gode kontakt.

Hvis jeg mister vinklen på min rygsøjle i tilbagesvinget (som vist på billede 2), så forøges højden, og mine skuldre roterer på et fladere plan. Dette medfører, at mindre kraft opbygges, fordi mine core-muskler ikke rigtig er en del af svinget. På et tidspunkt under nedsvinget er jeg derfor nødsaget til at søge ned igen for at få en god kontakt til bolden. Dette kræver exceptionelt god timing, hvorfor det oftest er et stort problem!

Perfekt træning til kroppens holdning

Her er et par træningsøvelser, som sikrer, at din kropsholdning bevares i dit tilbagesving. Dette fremmer en bedre overkropsrotation:

Denne øvelse kan synes simple, men den er ekstremt effektiv. Tag din sædvanlige opstilling og placer køllen parallelt på fronten af dine skuldre. Grippet på din kølle skal være på din venstre skulder (for en højrehåndet golfspiller). Roter din overkrop, som du vil gøre, når du svinger tilbage, men langsommere end normalt. Husk at bibehold vinklen på din rygsøjle, som vist på billede 1. Når du når toppen af dit tilbagesving, burde du nu kunne se, at din venstre skulder samt grippet af køllen peger ned i mod jorden, en smule på ydresiden af bolden.

Hvis du mister din vinkel på rygsøjlen og rejser dig op i tilbagesvinget, så vil køllen pege langt væk fra bolden og måske overhovedet ikke ned mod jorden, som vist på billede 2. Prøv at begrænse hofterotationen, når skulderne drejer for virkelig at mærke dine core-muskler arbejde!

Denne øvelse kan også laves sammen med andre. Lav to eller tre langsomme tilbagesving med et mellemjern, imens din partner holder dig på hovedet. Dette medvirker til, at du roterer i stedet for at rejse dig op. Forsøg dernæst at gentage denne bevægelse, mens du slår et par slag. Ved bevidst at svinge langsommere, kan du mærke, at dine core-muskler arbejder, når du roterer, og du vil også kunne mærke, hvis du mister din positur.

Husk du altid kan skrive til mig på sj@dkga.dk med spørgsmål, og du kan booke tid til træning med mig herunder. Rigtig god træningslyst!

dkga

You must be logged in to post a comment

da_DKDanish